Dupla borsóleves füstölt oldalassal
Hozzávalók
25-25 dkg sárgaborsó és mirelit zöldborsó
40 dkg főtt-füstölt oldalas
3 l húsleves
1 kis fej vöröshagyma
majoránna
őrölt bors, só, vaj
Elkészítése:
A sárgaborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük. A leveslében a zöldborsót és az oldalast puhára főzzük, majd leszűrjük, és a húst meg a borsót melegen tartjuk. A sárgaborsóra ráöntjük a főzőlét, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a hagymát, és puhára főzzük. A puha sárgaborsót botmixerrel pürésítjük vagy áttörjük, és visszatesszük a tűzre. Ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, a kisebb darabokra vágott húst, és összeforraljuk. Színes paprikakockákkal megszórva tálaljuk.
741 kcal (3113 kJ)/adag
Bajor burgonya
600 g burgonya
200 g főtt házisonka
1,5 dl tejföl
2 db tojássárgája
60 g vaj vagy margarin
0,5 dl tejszín
só, őrölt bors
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és ha kihűlt, karikákra vágjuk. A házisonkát apró kockákra daraboljuk. A tejfölt a tejszínnel, a tojássárgájával, a sóval és az őrölt borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk az előkészített burgonyát és a sonkát. Tűzálló edényt a vajjal vagy margarinnal kikenjük, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és a keveréket beleöntjük, tetejére morzsoljuk a maradék zsiradékot, és előmelegített sütőben megsütjük. Önálló ételként vagy köretként adhatjuk. Tetejét ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.