Pirított csirke zellerpürével, sült almával
Hozzávalók 4 személyre:
Kattints a képre!
2 db rántani való csirke (1,20 kg)
1 kg zeller
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 dkg cukor
2 dkg vaj
40 dkg alma
só
Elkészítése
Az ismert módon elkészítjük a pirított csirkét. A megtisztított, szeletekre vágott zellert fele tej, fele tejszínbe feltesszük főni, sóval, kevés cukorral ízesítjük. Amikor a zeller puhára megfőtt, áttörjük, és elkeverjük a lágy vajjal. Ha a zellerpüré túlzottan sűrű lenne, kevés tejszínnel hígítjuk.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és karikára vágjuk, majd kevés vajban megsütjük.
Tálaláskor a tálra felhalmozzuk a zellerpürét, mellé helyezzük a pirított csirkét, amelyek tetejére ízlésesen ráhelyezzük a sült almakarikákat.
Meggyfelfújt
Hozzávalók:
5 szikkadt zsömle
3 tojás
1/4 l tej
6 evőkanál cukor
1/2 kg meggy (vagy cseresznye)
1 cs. vaníliáscukor
10 dkg vaj vagy margarin
Elkészítése
A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 evőkanál cukrot összekeverünk, a zsömlére öntjük, és állni hagyjuk. A meggyet (cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk, a zsömlét és a meggyet (cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal megszórjuk (darabokra vágjuk a vajat, és soronkét tesszük bele, mindig más helyre, szétszórva). A 3 tojás fehérjéből 1 evőkanál cukorral habot verünk, és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal (tűvel kiszúrkáljuk) letakarjuk a jénai tálat, majd 600 (500) W-on 8 (9) percig sütjük a mikrohullámú sütőben.