Kukorica krémleves
Hozzávalók
1/2 fej vöröshagyma
vaj
1-1 sárga- és fehérrépa
1 doboz konzervkukorica
liszt
vaj
1 dl tejszín
1 tojássárgája
só, bors
Elkészítése
1/2 fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szál-kockára vágott-sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz-levétől lecsurgatott-morzsolt kukoricát, 1 liter vízzel felengedjük, és világos, vajas rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Hagymás-rozmaringos rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya
50 dkg vöröshagyma
10 dkg vaj
1 csokor friss rozmaring
2 dl tej
őrölt bors
só
Elkészítése
A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. Tűzálló tálat kivajazunk, felváltva beletesszük a burgonyát és a hagymát, minden réteget sóval, borssal meghintünk, a rozmaringgal és a reszelt sajttal megszórunk, végül vajdarabkákat morzsolunk rá. A tetejére burgonya kerüljön! Az egészet tejjel leöntjük, és alufóliával lefedjük. Meleg sütőben készre sütjük. A sütés vége előtt 20 perccel az alufóliát levesszük, és a tüzet mérsékeljük.
Jó tudni:
Szárított rozmaring nem való ehhez a recepthez, csak friss!