Borjúborda milánói módra
Hozzávalók
• 600 g borjúkaraj (8 szelet borjúborda)
• 60 g liszt
• 2 db tojás
• 150 g zsemlemorzsa
• 80 g reszelt kemény sajt (legjobb erre a célra a parmezán)
• 1 db citrom
• só
• 1/2 l olaj a sütéshez
Elkészítése
A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.
Milánói makaróni (spagetti)
Hozzávalók
• 400 g makaróni
• 10 g vaj
• 50 g vöröshagyma
• 150 g gomba
• 100 g sonka
• 200 g paradicsompüré
• 80 g reszelt sajt
• só, őrölt bors
Elkészítése
A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük.
Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.
Kávépuding csokoládéöntettel
Hozzávalók
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 6 dl tej
• 1/2 dl erős kávé
• 100 g porcukor
• 4 g instant kávé
• Az öntethez
• 2 dl tejszín
• 20 g kakaópor
• 10 g liszt
Elkészítése
A pudingport a tasakon jelzett módon elkészítjük, majd hozzáadjuk a kávéfőzetet, a nescafét, és összedolgozzuk. A poharakat vagy kisebb üvegtálakat hideg vízzel kiöblítjük, egyenletesen elosztjuk benne a pudingot, és kihűlés után jégszekrényben dermesztjük. Közben elkészítjük a csokoládé öntetet. 1,5 dl tejet és 1 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, és állandó keverés mellett besűrítjük. Ha nagyon sűrűre sikerült, hűtsük le (szobahőmérsékletre) és tejszínnel hígítsuk fel. A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, a poharakban lévő megdermedt pudingra halmozzuk és meglocsoljuk a csokoládéöntettel. Díszíthetjük reszelt csokoládéval, ostyaszelettel vagy holipnivel.