Sajtos brokkolileves
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott brokkoli
2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 dl tejszín
10 dkg sajt
petrezselyem
ételízesítő
vaj
Elkészítése:
Két evőkanál vajban állandóan kevergetve megpirítjuk a feldarabolt répákat. Forró vízzel felöntjük, Delikáttal ízesítjük, és félpuhára főzzük. Beletesszük a brokkolirózsákat, és felforraljuk. Belekeverjük a tejszínt, és pár perc alatt átforrósítjuk. Tálaláskor a leves tetejét finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal megszórjuk.
Csőben sült padlizsán
Hozzávalók:
1 kg közepes padlizsán
só
1 kg paradicsom
1 kis csokor bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 csapott mokkáskanál őrölt bors
5-6 evőkanál olívaolaj
30 dkg mozzarella sajt
10 dkg frissen reszelt parmezán
Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk, majd magjait kikaparva apróra vágjuk, serpenyőbe dobjuk. A fölaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fűszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tálba rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük.