Házi mértékegységek | súlya: |
1 evőkanál liszt: | 2 dkg |
1 csapott evőkanál liszt: | 1,5 dkg |
1 evőkanál cukor: | 3 dkg |
1 evőkanál búzadara: | 2 dkg |
1 evőkanál zsemlemorzsa: | 1,5 dkg |
1 púpozott evőkanál só: | 2 dkg |
1 evőkanál zsír: | 2 dkg |
1 diónyi vaj vagy zsír: | 2 dkg |
1 kávéskanál fűszerpaprika: | 0,5 dkg |
10 nagyobb burgonya: | 1,2 kg |
10 közepes méretű burgonya: | 1 kg |
1 közepes nagyságú alma: | 10 dkg |
1 közepes fej káposzta: | 1- 1,5 dkg |
1 közepes fej kelkáposzta: | 70- 75 g |
1 közepes fej hagyma: | 6-7 dkg |
1 nagy hagyma: | 10 dkg |
1 nagyobb petrezselyem: | 10 dkg |
½ zeller: | 15 dkg |
½ karalábé: | 20 dkg |
1 nagyobb karfiol: | 40-50 dkg |
1 bögre bab: (1 bögre= 2,5-3dl) | 30 dkg |
1 bögre rizs: | 25 dkg |
1 bögre kukoricaliszt: | 17 dkg |
1 marék savanyú káposzta: | 35 dkg |
1 marék sóska: | 15 dkg |
Köretek
Burgonyából:
– sósburgonya vagy burgonyapüré: egy személyre 25 dkg
– kockaburgonya: fejenként 30 dkg
– 1 adag hasábburgonya: 30 dkg
Galuska
3 adag vajasgaluska:
– 1 db tojás
– 10 g só
– 30 g margarin (vagy vaj)
– 50 g liszt
3 adag csipetkéhez:
– 50 g liszt
– 1db tojás
– 10 g só
3 adag daragaluska:
– 10 g só
– 1db tojás
– 90 g búzadara
– 50 g zsír
Párolt rizs
– 1 adag – 6 dkg
– 3 adag – 18 dkg
Húsok
Szeletelt vörös húsokból (sertés, borjú) fejenként 140-180 g egy adag, csontos húsokból 200 g.
Szárnyasok
A fiatal, 500-600 grammost rántanivaló csirkének, az idősebb, 600-800 g-ost paprikásnak, vagy pörköltnek való csirkének nevezzük.
Egy tyúk átlagos mérete: 1,5-2,5 kg – általában két személynek szánják
Egy átlagos kacsa: 2,5- 4 kg
Liba: súlya általában 4,5 kg-os – a jó minőségű libamáj meghaladja a 400g-ot is
Pulykamellből fejenként 20-30 dkg-t vegyünk