Szalonnával tűzdelt csirke az erdészné kemencéjéből
Hozzávalók 4 személyre:
Kattints a képre!
2 db rántani való csirke (1,20 kg)
1 csomó zöldpetrezselyem
2,5 dl étolaj
15 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg vargányagomba
törött bors
kakukkfű
só
Elkészítése:
A megmosott csirkéket kívül-belül megsózzuk, majd belsejét kevés majorannával megszórjuk, és hasüregébe zöldpetrezselymet dugunk. Az így előkészített csirkéket formázzuk, sütőtepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, és középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.
Közben a kolozsvári szalonnát és a vargányagombát kockára vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sóval, törött borssal, morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor az anyagok lepirultak, hozzászűrjük a csirke leszűrt pecsenyelevét, az anyagokat jól összeforraljuk, majd belekeverjük az olajban megsütött, apró kockákra vágott burgonyát. A feldarabolt csirkét tálra rakjuk, és közé öntjük a ragut. Zöldsaláta levéllel díszítjük.
Narancssaláta vaníliafagylalttal
Hozzávalók
4 db nagyobb narancs
30 g porcukor
400 g vanília jégkrém
1 dl tejszín
1 dl triple sec vagy maraschino likőr
10-15 szem rumos meggy
Elkészítése
A megmosott narancsokat éles késsel meghámozzuk, a fehér réteget is eltávolítjuk, hogy ne legyen keserű. Vékony szeletekre vágjuk, és a porcukorral, likőrrel meglocsolva, rétegesen lerakjuk egy üveg- vagy porcelántálba. Befedjük, és legalább 2 órára hideg helyre tesszük. Tálaláskor 4 mélyebb üvegkelyhet kibélelünk a narancsszeletekkel, a maradékot egyenletesen szétosztjuk a kelyhek alján, rátesszük a fagylaltot (ha nincs fagylaltkanalunk, egy teáskanalat meleg vízbe mártva végezzük a műveletet), majd a felvert tejszínhabbal és a rumos meggyel díszítjük.