nlc.hu
Gasztro
Becsinált csirkecomb spárgával és almáslepény

Becsinált csirkecomb spárgával és almáslepény

Mai menünk igazi könnyû falat: csirke, és desszertnek almáslepény! Jó étvágyat!



Becsinált csirkecomb spárgával

Hozzávalók:





• 800 g csirkecomb (4 db)
• 150 g sárgarépa
• 150 g petrezselyemgyökér
• 50 g zellergumó
• 100 g spárga
• 100 g vaj
• 2,5 dl tej
• 1 dl tejszín
• 30 g liszt
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt fehér bors, citromlé ízlés szerint


Elkészítése:

A csirkecombokat megtisztítjuk, sóval bedörzsöljük, és állni hagyjuk. A spárgát megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágva kevés cukros, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vagy hasábokra, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A vajban a petrezselymet megfonnyasztjuk, belerakjuk a csirkecombokat és kevés víz aláöntésével félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára pároljuk, majd zsírjára lepirítjuk. Liszttel megszórjuk, kissé megpirítjuk, és felengedjük forró tejjel és tejszínnel. Jól kiforraljuk, ízesítjük kevés citromlével. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, burgonyapürét vagy párolt rizst adhatunk hozzá.


Almáslepény

Hozzávalók:





a tésztához:

• 100 g porcukor
• 200 g margarin vagy vaj
• 300 g liszt
• 2 db tojássárgája
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1/2 citrom reszelt héja

a töltelékhez:
• 500 g alma
• 100 g darált dió
• 100 g cukor
• 1/2 citrom reszelt héja
• 50 g zsemlemorzsa
• őrölt fahéj

a kenéshez:
• 1 db tojás

a tetejére:
• 20 g porcukor


Elkészítése:

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, és visszatéve a sütőbe megsütjük. Kihűlés után négyzet alakúra daraboljuk, és porcukorral meghintjük.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top