Becsinált csirkecomb spárgával
Hozzávalók:
150 g sárgarépa
150 g petrezselyemgyökér
50 g zellergumó
100 g spárga
100 g vaj
2,5 dl tej
1 dl tejszín
30 g liszt
1/2 csomó petrezselyemzöld
só, őrölt fehér bors, citromlé ízlés szerint
Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk, sóval bedörzsöljük, és állni hagyjuk. A spárgát megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágva kevés cukros, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vagy hasábokra, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A vajban a petrezselymet megfonnyasztjuk, belerakjuk a csirkecombokat és kevés víz aláöntésével félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára pároljuk, majd zsírjára lepirítjuk. Liszttel megszórjuk, kissé megpirítjuk, és felengedjük forró tejjel és tejszínnel. Jól kiforraljuk, ízesítjük kevés citromlével. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, burgonyapürét vagy párolt rizst adhatunk hozzá.
Almáslepény
Hozzávalók:
100 g porcukor
200 g margarin vagy vaj
300 g liszt
2 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
500 g alma
100 g darált dió
100 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
50 g zsemlemorzsa
őrölt fahéj
a kenéshez:
1 db tojás
a tetejére:
20 g porcukor
Elkészítése:
A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.
Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, és visszatéve a sütőbe megsütjük. Kihűlés után négyzet alakúra daraboljuk, és porcukorral meghintjük.