Gasztro

Frissen facsart levek

A frissen készült gyümölcslevek a legjobb társak a méregtelenítõ program során, de akár mindennapjainkban is. A gyümölcs- és zöldségfélék gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és gyógyító hatásúak.




A gyümölcs- és zöldséglevek aktívan serkentik a kiválasztást. A zöldségek lúgos kémhatásukkal megkötik a savakat.

Ha komolyan arra adjuk a fejünket, hogy gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszunk nagy mennyiségben, akkor érdemes egy jó minőségű gyümölcscentrifugára beruházni. Ezekkel a készülékekkel akár különféle keverékek is készíthetők (pl. alma-sárgarépa stb.). A leveket legjobb frissen fogyasztani, mert pl. a C-vitamin a levegő hatására gyorsan lebomlik, és más értékes összetevők is károsodhatnak.






Kezdőknek


Kezdőknek ajánljuk a citrusféléket, amelyek közül találhatunk savasakat és kevésbé savasakat. Utóbbi kategóriába tartozik pl. a vérnarancs, ami édes ízével akár ízesítésnek is remek. A citrusfélék koktéljai is nagyon finomak, a fanyar grépfrútlevet pl. könnyen megszelidítheted egy édes naranccsal. Ezekhez a gyümölcsökhöz ráadásul elég egy kis citrusfacsaró is, akár a nem elektromos fajtából, tehát beruházásnak sem rossz. És az így nyert levekből garantáltan többet profitál egészséged, mint a már dobozba zártakból.


Élvezetből

Ha már megvan a gyümölcscentrifuga, a lehetőségek határtalanokká válnak. Szinte minden gyümölcsből nyerhető lé, az almából, meggyből, körtéből, szőlőből, mindenből. Ezek keverékei is nagyon finomak, pl. az alma barackkal vagy eperrel igazán felejthetetlen.


Méregtelenítsünk

Ehhez a kúrához legjobb, ha biozöldségeket és –gyümölcsöket szerzel be. Naponta fél-egy literrel fogyassz el belőlük az egész napra elosztva, és mellé igyál nagyon sok vizet. Ha gyengének érzed magad, vérnyomásproblémákkal küzdesz stb., itt az ideje, hogy legalább egy lénapot tarts.


Néhány zöldséglé:







Sárgarépalé
Illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, így segíti az emésztést. Tele van antioxidáns vitaminokkal (pl. béta-karotinnal), így az öregedést és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó fegyver. Ráadásul az arcbőrnek is jót tesz.


Céklalé
Ennek a zöldségnek a betaintartalma a máj kedvence, és még az epének is jót tesz, elsődleges fegyver tehát a méregtelenítésben. Ezenkívül rekordmennyiségű vas van benne, ráadásul a felszívódását segítő más nyomelemekkel együtt.







Zellerlé
Ennek a zöldségnek lúgos a kémhatása, remek tehát a savak ellen. Különösen jó hatást tesz ezért ízületi bántalmak esetén. Ráadásul a vízháztartást is szabályozza, és az álmatlanság ellen is felveszi a harcot.


És egy keverék a májért:
Keverj össze 3-4 ek. tiszta olívaolajat kétszer annyi friss citromlével. Adj hozzá hat fokhagymagerezdet és friss gyömbért ízlés szerint. Keverd habosra egy mixerben! (Ha valaha is epeköved volt, kerüld ezt a keveréket!)






























Egyéb tippek

Bőrpanaszokra:

 sárgarépa, cékla, zeller

Ízületi gyulladásra:

 sárgarépa, zeller és káposzta

Magas vérnyomásra:

 sárgarépa, cékla, zeller

Alacsony vérnyomásra:

 sárgarépa, cékla, gyermekláncfű

Asztmára és légcsőhurutra:  sárgarépa, retek
Homlok- és orrüreg tisztítására:  50 g citromlét keverj össze 100 g tormával, 1  ek. fokhagymalével és mézzel.  Fogyassz belőle napi 1 evőkanállal
Torokfájásra:  citrom, zöld citrom és ananász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top