Háromszéki kakukkfüves csirketokány
Hozzávalók 4 személyre:
csirke (1,40 kg)
10 dkg füstölt szalonna
5 cl étolaj
15 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dkg paradicsompüré
2 dkg liszt
2 dl fehérbor
törött bors
kakukkfű
só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, máját, zúzáját is felhasználhatjuk.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés olaj hozzáadásával üvegesre pirítjuk. Zsírjában a finomra vágott vöröshagymát rózsaszínre megpirítjuk, majd beletesszük a csirkét, a májat és a zúzát. Apróra vágott fokhagymával, sóval, törött borssal fűszerezzük, majd kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor zsírjára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét, kis ideig ezzel pirítjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük, és fehérborral felengedjük. Fedővel letakarva, takaréklángon pároljuk készre.
Puliszkával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Körtés sütemény
4 császárkörte
5-5 dkg vaj, kukoricakeményítő és cukor
4 tasak vaníliáscukor
3 tojás
só
1 ek. olaj
1 kk. vaníliaaroma
5.5 dkg liszt
fél tasak élesztőpor
2 ek. rum
Elkészítése
A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivágjuk.
A vajat megolvasztjuk, a vaníliáscukorral elkeverjük, és enyhén barnára pirítjuk. A körtéket megforgatjuk a pirított cukorban, majd félretesszük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habosra felverjük. A tojássárgákat, az olajat, a vaníliaaromát és a cukrot simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt és a keményítőt, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot,
Kerek teflontepsibe rendezzük a körtéket, és ráöntjük a tésztát. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor kész, rummal meglocsoljuk, és cukorral megszórjuk. Langyosan tálaljuk.