Gasztro

Szója – pro és kontra

Pár éve hazánkat is meghódította az Ázsiából származó csodanövény, a szója. Mielõtt azonban nekikezdenénk a mértéktelen szójahabzsolásnak, vessünk egy pillantást az érem mindkét oldalára.

A szója összetétele





A szója szenzációs világhírét táplálkozásbiológiai értéke magyarázza – csaknem megközelíti a húsokét. Amellett, hogy a legértékesebb növényi fehérjeforrás, a szójababban tulajdonképpen minden olyan tápanyag megtalálható, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen.

A szójamag 36-42 % fehérjét és 18-22 % olajat, biológiailag aktív vegyületeket, valamint egy sor vitamint (A, B1, B2, E, K, stb.) tartalmaz. Jelentős az élelmirost, kalcium, vas, cink, foszfor, magnézium, nikotin- és folsav tartalma, továbbá gazdag esszenciális aminosavakban, és nagyrész telítetlen zsírsavakból áll. A tojás után a szója a második leggazdagabb lecitinforrásunk, koleszterint azonban nem tartalmaz.


Érvek és ellenérvek

A hangzatos reklámok szerint a szója egészséges húspótló rendkívül magas fehérje-, és kis kalóriatartalma miatt, nem tartalmaz káros zsiradékot és könnyen emészthető. Egyes állítások szerint rák- és szívbetegség-megelőző és segít a csontritkulás ellen.
A szója élettani hatásairól azonban igencsak megoszlik a táplálkozási szakértők, kutatók véleménye.






Miért igen?


A szója – alkotórészeinek köszönhetően – egy sor élettani folyamatra gyakorol kedvező hatást.

A szójának ugyan jelentős a zsírsavtartalma, de szerencsére telítetlen zsírsavakban bővelkedik – az állati zsírokkal szemben csökkenti a vér koleszterinszintjét, így érvédő hatású. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a mell- és prosztatarák megelőzésében, rosttartalma jó hatással van a székrekedésre és gátolja a vastagbélrák kialakulását is.
Áldásos hatású továbbá a csontritkulás megelőzésében és a menopauza tüneteit is mérsékli.


Kiknek ajánlható?

• Cukorbetegeknek
Mivel lassan felszívódó összetett szénhidrátot tartalmaz.
• Köszvényeseknek




Ha szójafehérjével helyettesítjük az állati fehérjék egy részét, a köszvényes tünetek javulni fognak, mivel a szója bomlásakor nem keletkezik húgysav.
• Vesebetegeknek
A vesekövek nagy része is az állati fehérjék bomlásakor keletkező húgysavkristályokból áll.
• Változó korban lévőknek
A friss szójából készült termékek rendkívül magas fitoösztrogén (azaz növényihormon) tartalma hozzájárul a tünetek enyhítéséhez. A lecitin a szellemi frissességet biztosítja, a foszfor és mész csökkenti a csontritkulás veszélyét, s mivel nem tartalmaz koleszterint, véd az erek elmeszesedése ellen is.
• Laktóz-érzékenyek
A szójából készített tej garantáltan megszünteti a panaszokat.


Miért ne? – avagy az érem másik oldala

Egyes szójakészítmények előállítását csak ipari üzemekben lehet megoldani. Alumíniumon kívül további nem kívánatos kémiai maradékanyagok is bekerülnek a végtermékekbe, továbbá a magas hőmérséklet újabb mellékhatást okoz: teljesen átalakítja a fehérjék összetételét, és ezzel nagymértékben használhatatlanná teszi azokat.
Egyes szójakészítményekben olyan cukrok is megtalálhatók, amelyek nem szívódnak fel, hanem a vastagbélben lévő baktériumok bontják el ezeket, ennek hatására haspuffadás jöhet létre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top