Szederleves
Hozzávalók
500 g friss szeder
2 dl tejszín
50 g kristálycukor
20 g liszt vagy 10 g krémpor
1 db citrom
egész fahéj, szegfűszeg
Elkészítése
A szegfűszegből, az egész fahéjból és a citrom vékonyan lehámozott héjából redukciót főzünk. (Kb. egy dl vízben az anyagokat feltesszük főni, és felére beforraljuk, majd leszűrjük). A citrom levét kicsavarjuk. A gyümölcsöt átválogatjuk, folyó víz alatt megmossuk, majd fél liter vízben a redukcióval és a cukorral húsz percig főzzük. Amíg a gyümölcs fő, a tejszínt a liszttel csomómentesre elkeverjük. A húsz perc elteltével a tejszínhez fokozatosan adunk a még meleg levesből, elkeverjük és az egészet a leveshez adjuk.
Együtt átforraljuk és kihűtjük, majd ha szükséges ízlés szerint cukrot vagy citromlevet adva hozzá utána ízesítjük. Amennyiben a kész levest szitán áttörjük, ragyogó krémlevest kapunk, amelyet tálaláskor tejszínhabbal díszíthetünk.
Palacsinta camembert sajttal
Hozzávalók:
12,5 dkg liszt
2,5 dl tej
2 tojás
2 evőkanál olaj
1 dl sör
só
a töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 camembert sajt
5 dkg füstölt szalonna
reszelt szerecsendió
fél dl fehérbor
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
KNORR Delikát Extra Ételízesítő
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntünk fél liter tejet, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, csipetnyi sót, az olajat, a sört, végül a maradék tejet. Lefedjük, és 1 órát állni hagyjuk. Kiolajozott teflonserpenyőt felforrósítunk, 1 merőkanál masszát beleöntünk. Amint a széle sülni kezd, fakanállal megfordítjuk. A másik oldalát aranyszínűre sütjük. Tányérra csúsztatjuk, ezt a műveletet minden palacsintánál elvégezzük. A sajt héját levágjuk, belsejét felkockázzuk. Teflonban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Szerecsendióval, Delikát Extrával fűszerezzük, és közepes lángon 5 percig főzzük. Beleöntjük a bort, még 2 percig forraljuk, majd a petrezselyemmel megszórjuk. A palacsintákat a sajtos töltelékkel megtöltjük, félbehajtjuk, és rögtön tálaljuk.
Borszakértőnk könnyű, gyümölcsösebb borokat ajánl mellé, északi – mátraaljai, soproni, egri – borvidékeinkről.
443 kcal (1863 kJ)/adag
Könnyen elkészíthető
Előkészítés: 20 perc, főzés: 15 perc, pihentetés: 1 óra
Közepesen drága