nlc.hu
Gasztro
Marhaszelet édes-savanyú mártásban és borhabtorta

Marhaszelet édes-savanyú mártásban és borhabtorta

Pikáns marha és muskotályos borral készült tortacsoda. Kora tavaszi hétvégékhez és hétköznapokhoz egyaránt ideális. Jó étvágyat!




Marhaszelet édes-savanyú mártásban

Hozzávalók:

• 70 dkg marhafelsál
• 80 dkg burgonya
• 25 dkg leveszöldség
• 1 fej vöröshagyma
• 4 ek. olaj
• 1 ek. paradicsompüré
• 2 dkg kristálycukor
• 3 dkg liszt
• vegeta
• őrölt bors
• babérlevél


Elkészítése:

A megtisztított, kockákra vágott burgonyát, hagymát, zöldséget az olajjal mély tűzálló tálba tesszük, vegetával összekeverjük, 8-10 ek. vizet öntünk rá. A felszelt, szélén bevagdalt, sózott, borsozott húst a zöldségre helyezzük, és 15-20 percre a mikróba tesszük. A lisztet 5 ek. vízzel simára keverjük, beletesszük a paradicsompürét, cukrot, fűszereket, ráöntjük a húsra, és további 15 percig pároljuk.



Borhabtorta

Hozzávalók:










A tésztához

• 3 tojás
• 6 dkg kristálycukor
• 6 dkg liszt
• 1 ek. olaj

A borhabhoz
• 4 tojássárgája
• 5 dkg liszt
• 4 dl muskotálybor
• 20 dkg kristálycukor
• 1 fahéjdarabka
• 8-10 szem szegfűszeg
• 2 dkg zselatin
• 1 dl víz
• 6 dl tejszín

A díszítéshez
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 dkg dióbél


Elkészítése:

A tojássárgáját a cukor egyharmad részével habosra keverem. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a tojássárgájához. Végül könnyedén hozzáadom a lisztet is. Két egyforma lapot sütök belőle előmelegített, középmeleg sütőben.

A borhab készítésekor a tojássárgáját a liszttel és kevés hideg borral simára keverem. Közben a maradék bort a cukorral, a fehéjjal és a szegfűszeggel felforralom, átszűröm, majd ráöntöm a lisztes-boros tojássárgájára. Gyorsan elkeverem, sűrűre felfőzöm, majd lehűtöm.
A zselatint meleg vízben feloldom, majd még langyosan a keményre felvert tejszínhabhoz keverem. Végül a kihűlt krémet összekeverem a zselatinos tejszínhabbal.

A kisütött piskótalapot a tortaforma aljára fektetem. Teletöltöm a formát a borhabbal, és a tetejére teszem a másik lapot. A kész tortát legalább két órára hűtőbe teszem. Felszeletelés előtt a tetejét megszórom vaníliás cukorral elkevert apróra vágott dióval.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top