A séf salátája
Hozzávalók:
350 g csirkemell
3 közepes paradicsom
200 g finomra szelt sonka
100 g felszeletelt trappista sajt
3 keménytojás, negyedekre vágva
Vinaigrette öntet
1 csésze olívaolaj
1 csésze fehérborecet
2 teáskanál mustár
1 teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt bors
Elkészítése:
Forró olajban pirítsd meg a csirkehúst, amíg mindkét oldala barna nem lesz. Egy tepsiben süsd át 15 perc alatt. Hűtsd ki, aztán szeld fel.
Vágd a paradicsomokat 8 darabba, mosd meg levelenként a salátát, tépd szét a leveleket kis darabokra. A hozzávalókat egy nagy edényben keverd össze, és öntsd le az öntettel.
Vinaigrette: egy tetővel rendelkező edényben rázd össze a hozzávalókat.
Mokka-vörös áfonya sütemény
Hozzávalók:
Tészta:
150 g mokkacsokoládé
175 g cukor
1 tasak vanillincukor
5 tojás (közepes méretű)
100 g liszt
2 csapott teáskanál sütőpor
100 g őrölt mogyoró
Töltelék:
200 g vörös áfonya (vagy áfonyalekvár)
Máz:
200 g étcsokoládé
1-2 evőkanál olaj
25 g fehér csokoládé
Elkészítés:
A csokoládét felaprítjuk és a 2/3 -át vízfürdőben megolvasztjuk. A margarint a cukorral és a vanillincukorral elkeverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is belecsurgatjuk. Mindegyik tojást fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és kis adagokban a masszába szitáljuk. A mogyorót rövid ideig belekeverjük, majd a maradék csokoládédarabot is hozzáadjuk. A tésztát egy levehető szélű tortaformába (átmérő: 26 cm, csak az alját vajazzuk ki) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 fok (előmelegítve)
Légbefúvás: kb. 150 fok (nem előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (nem előmelegítve)
Sütési idő: kb. 65 perc
Sütés után a süteményt szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen három lappá.
Az alsó lapot helyezzük egy tortatálra, tegyük rá az áfonya felét, majd helyezzük rá a középső lapot, arra pedig a maradék áfonyát. Végül helyezzük rá a legfelső lapot, és finoman nyomjuk össze a tortát.
A csokoládét felaprítjuk, az olajjal vízfürdőben felolvasztjuk, és jól elkeverjük. Egy másik tálkában a fehér csokoládét is felolvasztjuk vízfürdőben. A tortát először a sötét mázzal vonjuk be, a fehér csokoládét töltsük kis tölcsérbe és cseppentsük a sötét csokoládéba, majd egy fogpiszkálóval vagy gyufaszállal (közben állandóan megtisztogatva) formáljunk belőle mintákat.