Rigatoni: ez a tészta a vájatok és a lyuk miatt ideális mindenféle folyósabb, sűrűbb szószhoz
Spagetti: a legkedveltebb hosszú, vékony tészta. Különböző vastagságban és hosszúságban kapható. Bármilyen szószhoz illik.
Makaróni: hosszú csőtészta, amelyet ragukhoz, felfújtakhoz, vagy rakott ételek készítéséhez egyaránt használhatunk.
Cannelloni: nagy, hengeres csőtészta.
Töltve és sütőben sütve fogyasztjuk.
Penne (tollszár): sima vagy bordás, rövid csőtészta, végei ferdén vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz is ideális tésztaféle.
Tortiglioni: barázdált, rövid csőtészta, végei egyenesen vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz illik.
Tagliatelle/fettucini: lapos, 6 mm széles, metélttészta durumbúzából. Kiváló ragukhoz és felfújtakhoz.
Lasagne: a lapos, széles téglalap alapú tésztalapok töltött és rakott ételek alapját képezik.
Ravioli: négyszögletes, fodros szélű, apró tésztabatyu hússal, sajttal vagy zöldséggel töltve. Mindenféle tejszínes, paradicsomos vagy sajtos szósz illik hozzá.
Tortellini: hajlított és töltött tésztabatyu. Tejszínes mártással vagy levesbetétként fogyaszthatjuk.
Gnocchi (galuska): burgonyás tésztából készül. Bármilyen szósz jó hozzá.
Farfalle: szép alakjával a saláták ideális alapanyaga, de szószokkal is jól megbarátkozás