Hozzávalók 1 kg kenyérhez:
80 dkg kenyértészta
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek. méz
1 ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj
2 dkg finomliszt a tál hintéséhez
15 dkg magkeverék (tök-, szezám-, len-, napraforgómag)
1 tojásfehérje
Elkészítése:
A gyúródeszkát egyenletesen megszórjuk a liszttel, közepére tesszük a megkelt kenyértésztát, kézfejünkkel jól átgyúrjuk, és forgatva addig nyomkodjuk, míg két-három centi vékony lesz.
A közepére öntjük az olajat, a mézet, megszórjuk a sóval, és ezeket egy villával összekeverjük.
Lassan, óvatosan hozzáöntünk 1 dl vizet, közben elkezdjük gyúrni a tésztát: előbb a kenyértésztával dolgozunk, majd bevonjuk a lisztet is.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk: mindegyik darabot elsimítjuk, nyitott ujjakkal könnyedén átforgatjuk, és a tetejére szórjuk a magokat.
A két külső oldalt befelé hajtjuk, és ismét átgyúrjuk addig, míg a magok egyenletesen elosztódnak a masszában.
A tésztadarabokat egy-egy, körülbelül húsz centi hosszú rúddá sodorjuk.
A három rudat sütőpapírral fedett tálon összefonjuk, a két véget kissé összenyomjuk.
A fonatot tojásfehérjével megkenjük, a maradék magot a tetejére szórjuk, és további 45 percig kelesztjük. Meleg sütőben megsütjük (kb. 50 perc).
Tipp:
Készíthetünk kis bucikat, zsemléket, kifliket, koszorúkat is az alaptésztából, és mindegyiket másfajta ízesítéssel fűszerezhetjük. Gyúrhatunk a tésztába magok helyett fekete olívabogyót, durvára vágott diót vagy vékonyra szelt lilahagymával.