Gasztro

Mézes sült sonka

A sonka már-már kötelezõ étel húsvétkor. De ha kicsit meguntad a megszokott ízt, esetleg kedveled a pikánsabb kombinációkat, próbáld ki a mézes variációt!

 




Hozzávalók 8 személyre:

• 2,25 kg-os nyers sonka
• 2 ek. egész szegfűszeg
• 2 ek. méz
• 3 ek. barna cukor


Elkészítése:

A sonkára annyi hideg vizet öntünk, amennyi ellepi, és egy órát áztatjuk, hogy sótartalmából veszítsen. Mély tepsibe duplán alufóliát terítünk, beletesszük a szárazra törölt sonkát, és lazán becsomagoljuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye. Közepesen meleg sütőben 2 órát sütjük (45 dekánként 20 perc sütési idővel számoljunk!). A sütés vége előtt fél órával kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk a fóliából (vigyázzunk, hogy a kiáramló forró gőztől nehogy megsérüljünk!), és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a külső kérgét levágjuk, és éles, vékony pengéjű késsel mindenütt kereszt alakú mélyedéseket metszünk. Minden lyukba egy-egy szegfűszeget tűzünk, majd a húst a mézzel megkenjük, és a cukorral megszórjuk. Fólia nélkül még fél órát sütjük. A méztől és a cukortól finom, aranyszínű kéreg keletkezik rajta. Amikor kész, tálra tesszük, pár percet várunk, és csak utána szeleteljük föl.

Tipp
Zöldköretet adhatunk hozzá, de krumplipürével is nagyon finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top