Gasztro

Régi formák reneszánsza

Húsvét táján szinte mindannyian belefogunk a sütésbe, és ilyenkor talán oda sem figyelünk arra, hogy miben készülnek a finomságok. A korszerû bevonatokkal készített sütõformák mellett a hagyományos anyagból gyártottakat is érdemes megbecsülni.

Az egyiket szép formája, a másikat kiváló, de rég elfeledett sütő-főző „képességei” miatt. Nosztalgiázzunk a sütőformákkal nemcsak a magunk, de – az eredményt feltálalva – családunk örömére is!

Az ősidők óta használt agyag

Az agyagból készített, máz nélküli, egyszer kiégetett forma is alkalmas a sütésre, főzésre. Nemcsak hagyományos, de mikrohullámú sütőben is használhatjuk.





A fedővel használt, úgynevezett római tálban kímélő módon, kevés zsiradékkal, ugyanakkor vitamin- és ásványianyag-tartalmukat megőrizve készülnek az ételek. Használat előtt a tálat a tetővel együtt áztassuk hideg vízbe, hogy az agyagpórusokba víz kerüljön, amely a főzés során párával vonja be a készülő ételt, ezáltal az ropogósra sül, de nem szárad ki.

A szép mintával ellátott lapos, kerek agyagformában omlós tésztákat, kekszeket készíthetünk. A tálat sütés előtt kenjük be zsiradékkal, kissé nyomkodjuk bele a tésztát, hogy a kész süteményen látható legyen a fenéklap lenyomata.








A hétköznapi és könnyen beszerezhető virágcserép is köztudottan agyagból készül, ezért próbálhatjuk ki például – kenyérsütésre!
A különleges forma biztos sikert hoz a háziasszonynak. Az alaposan megtisztított cserepet úgy tegyük a sütésre alkalmassá, hogy olajozzuk be kívül-belül, és 200 fokra előmelegített sütőben üresen, háromszor-négyszer süssük ki, alkalmanként 40-40 percig. (Ezt akár más ételek sütése közben is megtehetjük.)

Virágcserépkenyér

Hozzávalók két veknihez:
115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
350 g fehér kenyérliszt (BL 80)
1,5 kávéskanál só
1,5 dkg élesztő
150 ml langyos tej
120 ml langyos víz
50 g olvasztott vaj
1-1 evőkanál összevágott snidling és petrezselyem
kevés friss zsálya, darabolva
1 gerezd fokhagyma,
tojás a kenéshez,
magok a tetejére,
2 db 14 cm átmérőjű cserép

Szitáljuk a lisztet a sóval egy tálba, a közepébe nyomjunk mélyedést. Öntsük bele az előzőleg kevés tejben megfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Lisztezzük meg a tetejét, és langyos helyen, letakarva kelesszük 15 percig.
Adjuk hozzá a vizet, az olvasztott vajat, a fűszernövényeket, a fokhagymát, és dagasszuk tésztává. Lisztezett deszkán gyúrjuk simává, rugalmassá. Letakarva kelesszük mintegy másfél óráig. Kissé gyúrjuk át, vágjuk ketté, és nyomkodjuk a beolajozott cserepekbe. Kelesszük tovább letakarva, míg 2,5 cm-nyire megközelíti a cserép szélét. A tetejüket kenjük be a felvert tojással, szórjuk meg magokkal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.








Kellékek:
mázas kerámiák, 300–2000 Ft-ig (Császár Fazekas)
öntöttvas serpenyők, 1190–2190 Ft-ig
római tál, 1800–2190 Ft-ig
(Vasedény)


A Praktika magazin áprilisi számában további régi sütőformákban elkészíthető ínycsiklandó recepteket találsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top