Csőben sült padlizsán
Hozzávalók:
1 kg közepes padlizsán
só
1 kg paradicsom
1 kis csokor bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 csapott mokkáskanál őrölt bors
5-6 evőkanál olívaolaj
30 dkg mozzarella sajt
10 dkg frissen reszelt parmezán
Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk, majd magjait kikaparva apróra vágjuk, serpenyőbe dobjuk. A fölaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fűszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tálba rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük.
Körtés sütemény
4 császárkörte
5-5 dkg vaj, kukoricakeményítő és cukor
4 tasak vaníliáscukor
3 tojás
só
1 ek. olaj
1 kk. vaníliaaroma
5.5 dkg liszt
fél tasak élesztőpor
2 ek. rum
Elkészítése
A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivágjuk.
A vajat megolvasztjuk, a vaníliáscukorral elkeverjük, és enyhén barnára pirítjuk. A körtéket megforgatjuk a pirított cukorban, majd félretesszük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habosra felverjük. A tojássárgákat, az olajat, a vaníliaaromát és a cukrot simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt és a keményítőt, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot,
Kerek teflontepsibe rendezzük a körtéket, és ráöntjük a tésztát. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor kész, rummal meglocsoljuk, és cukorral megszórjuk. Langyosan tálaljuk.