nlc.hu
Gasztro
Csõben sült padlizsán és körtés sütemény

Csõben sült padlizsán és körtés sütemény

Mai menünket vegetáriánusok is nyugodt lelkiismerettel elfogyaszthatják. Csupa zöldség és gyümölcs! Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Csőben sült padlizsán

Hozzávalók:





• 1 kg közepes padlizsán
• só
• 1 kg paradicsom
• 1 kis csokor bazsalikom
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
• 5-6 evőkanál olívaolaj
• 30 dkg mozzarella sajt
• 10 dkg frissen reszelt parmezán


Elkészítése:

A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk, majd magjait kikaparva apróra vágjuk, serpenyőbe dobjuk. A fölaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fűszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tálba rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük.


Körtés sütemény





Hozzávalók


• 4 császárkörte
• 5-5 dkg vaj, kukoricakeményítő és cukor
• 4 tasak vaníliáscukor
• 3 tojás
• só
• 1 ek. olaj
• 1 kk. vaníliaaroma
• 5.5 dkg liszt
• fél tasak élesztőpor
• 2 ek. rum


Elkészítése

A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivágjuk.
A vajat megolvasztjuk, a vaníliáscukorral elkeverjük, és enyhén barnára pirítjuk. A körtéket megforgatjuk a pirított cukorban, majd félretesszük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habosra felverjük. A tojássárgákat, az olajat, a vaníliaaromát és a cukrot simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az élesztőt és a keményítőt, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot,
Kerek teflontepsibe rendezzük a körtéket, és ráöntjük a tésztát. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor kész, rummal meglocsoljuk, és cukorral megszórjuk. Langyosan tálaljuk.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top