Gasztro

Mézes sült sonka és magos fonottas

A sonka már-már kötelezõ étel húsvétkor. De ha kicsit meguntad a megszokott ízt, esetleg kedveled a pikánsabb kombinációkat, próbáld ki a mézes variációt!Hozzá pedig házi készítésû foszlós kalács!Kellemes Ünnepeket!


Mézes sült sonka





Hozzávalók 8 személyre:

• 2,25 kg-os nyers sonka
• 2 ek. egész szegfűszeg
• 2 ek. méz
• 3 ek. barna cukor


Elkészítése:

A sonkára annyi hideg vizet öntünk, amennyi ellepi, és egy órát áztatjuk, hogy sótartalmából veszítsen. Mély tepsibe duplán alufóliát terítünk, beletesszük a szárazra törölt sonkát, és lazán becsomagoljuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye. Közepesen meleg sütőben 2 órát sütjük (45 dekánként 20 perc sütési idővel számoljunk!). A sütés vége előtt fél órával kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk a fóliából (vigyázzunk, hogy a kiáramló forró gőztől nehogy megsérüljünk!), és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a külső kérgét levágjuk, és éles, vékony pengéjű késsel mindenütt kereszt alakú mélyedéseket metszünk. Minden lyukba egy-egy szegfűszeget tűzünk, majd a húst a mézzel megkenjük, és a cukorral megszórjuk. Fólia nélkül még fél órát sütjük. A méztől és a cukortól finom, aranyszínű kéreg keletkezik rajta. Amikor kész, tálra tesszük, pár percet várunk, és csak utána szeleteljük föl.

Tipp
Zöldköretet adhatunk hozzá, de krumplipürével is nagyon finom.



Magos fonottas





Hozzávalók 1 kg kenyérhez:


• 80 dkg kenyértészta
• 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
• 1 ek. méz
• 1 ek. só
• 3 ek. extra szűz olívaolaj
• 2 dkg finomliszt a tál hintéséhez
• 15 dkg magkeverék (tök-, szezám-, len-, napraforgómag)
• 1 tojásfehérje






Elkészítése:


A gyúródeszkát egyenletesen megszórjuk a liszttel, közepére tesszük a megkelt kenyértésztát, kézfejünkkel jól átgyúrjuk, és forgatva addig nyomkodjuk, míg két-három centi vékony lesz.

A közepére öntjük az olajat, a mézet, megszórjuk a sóval, és ezeket egy villával összekeverjük.
Lassan, óvatosan hozzáöntünk 1 dl vizet, közben elkezdjük gyúrni a tésztát: előbb a kenyértésztával dolgozunk, majd bevonjuk a lisztet is.





A tésztát csupasz kézzel, energikusan addig gyúrjuk, míg puha és egységes állagú lesz. Ezután nagy, liszttel kihintett tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk: mindegyik darabot elsimítjuk, nyitott ujjakkal könnyedén átforgatjuk, és a tetejére szórjuk a magokat.

A két külső oldalt befelé hajtjuk, és ismét átgyúrjuk addig, míg a magok egyenletesen elosztódnak a masszában.
A tésztadarabokat egy-egy, körülbelül húsz centi hosszú rúddá sodorjuk.






A három rudat sütőpapírral fedett tálon összefonjuk, a két véget kissé összenyomjuk.
A fonatot tojásfehérjével megkenjük, a maradék magot a tetejére szórjuk, és további 45 percig kelesztjük. Meleg sütőben megsütjük (kb. 50 perc).


Tipp:
Készíthetünk kis bucikat, zsemléket, kifliket, koszorúkat is az alaptésztából, és mindegyiket másfajta ízesítéssel fűszerezhetjük. Gyúrhatunk a tésztába magok helyett fekete olívabogyót, durvára vágott diót vagy vékonyra szelt lilahagymával.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top