Rákkal töltött batyu
Hozzávalók (5 darabhoz)
450 g (10 lap) leveles tészta
75 g tejszín
1 tojás (a sárgáját és a fehérjét válasszuk szét)
2 póréhagyma
1 zöldpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj vagy margarin
só, bors
citromlé
1 ek. apróra vágott kapor
Elkészítése:
Olvasszuk ki a leveles tésztát. Öt lapot fektessünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A maradék öt levélből vágjunk ki négyzeteket úgy, hogy egy 2 cm-es tésztacsík maradjon. A csíkot kenjük meg tojásfehérjével, és ragasszuk a sütőlapon lévő tésztákra. A kis négyzeteket kenjük meg a felvert tojássárgájával, helyezzük a sütőlapra, és előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 10-15 percig.
A töltelékhez a kiolvasztott rákot kevés vajon melegítsük át, tegyük hozzá a karikára vágott pórét, a zöldpaprikacsíkokat és a szétnyomott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, és együtt pároljuk 5 percig.
Öntsük rá a kaporral ízesített tejszínt. A masszát öntsük a tésztaformákba, és takarjuk le a tésztakalapokkal”.
Almatorta tejszínes öntettel
Hozzávalók:
100 g tehéntúró
4 ek. olaj
3 tojás
1 cs. vaníliáscukor
50 g méz
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
3 kg alma
60 g folyékony méz
1/8 l tejföl
Elkészítése:
A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliáscukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és az eddigieket összekeverjük. Tortaformába tesszük a tésztát, és hűvös helyre tesszük.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk és kivesszük a csutkáját. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.
A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük (kb. 25 perc). Két tojást a folyékony mézzel és tejföllel jól felverünk, és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.