Hozzávalók:
1 kis fejes káposzta
4 póréhagyma (fehér része)
1 zeller
2 szál zellerlevél
1 csokor petrezselyem
csipetnyi szerecsendió (reszelt)
2 dl főzőtejszín
4 dkg vaj
őrölt bors
só
Elkészítése:
A burgonyát, a pórét és a zellert megtisztítjuk és nagy darabokra vágjuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, a többit megmossuk, és lobogó sós vízben 5 percig blansírozzuk (főzzük). Lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, és négy részre vágjuk. A zöldségdarabokat, a zellerlevelet meg az apróra vágott petrezselymet 2,5 liter vízben feltesszük főzni. Sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon 1 órát főzzük.
A zellerlevelet kivesszük, és ha szükséges, újrafűszerezzük a levest. Levesestál aljára öntjük a tejszínt, majd apránként beleöntjük a levest. Kis darabokra vágott vajjal, reszelt szerecsendióval megszórjuk, és rögtön tálaljuk.