Tárkonyos halleves
Hozzávalók
600 g pontyfilé
80 g vöröshagyma
200 g sárgarépa
200 g petrezselyemgyökér
100 g zeller
20 g liszt
50 g vaj vagy margarin
2 dl tejföl
150 g zöldborsó
só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
Elkészítése:
A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra daraboljuk. A vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Zsírjára lepirítjuk, megszórjuk a liszttel és enyhén megpirítjuk. Ezután felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel keverjünk el, és így adjuk az egészhez, mert különben kicsapódik). Ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.
Ricottás kagylótészta
Hozzávalók
50 dkg kagylótészta
45 dkg ricotta
2-2 ek. reszelt parmezán sajt, apróra vágott petrezselyem
oreganó, bazsalikom, snidling
őrölt bors, só
Elkészítése
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Salátástálban a ricottát simára keverjük a parmezánnal és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Sóval, borssal ízesítjük, és tálalásig hűtőbe tesszük. Csak közvetlenül a tálalásnál keverjük a tésztához.