Pulykanyárs gombával
Hozzávalók:
400 g pulykamellfilé
300 g gomba
só, szerecsendió, szójaszósz
Elkészítés:
A pulykamellet megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd sasliknyársra húzható egyforma kockákra feldaraboljuk. Enyhén megsózzuk, frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk, kevés szójaszósszal meglocsoljuk, és fóliába jól göngyölve egy éjszakán át érleljük. Sütés előtt a nyársra húzható gombák szárait kitörjük, a gombafejeket alaposan megmossuk, majd a vizet lecsöpögtetjük róluk. A pácolt húskockákat és a gombafejeket váltakozva nyársra húzzuk, és 170 °C-ra előmelegített olajban 10-15 perc alatt készre sütjük. A nyársakat hurkapálcikákból is készíthetjük. A méretük akkora legyen, hogy a serpenyőbe beleférjen. A nyársakat burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.
Jó tanács:
A nyársakat olajsütőben is megsüthetjük, vagy akár faszénparázs fölött is.
A gombaszárakból másnap reggelire készíthetünk gombás tojást, vagy belerakhatjuk töltelékekbe, illetve párolt húsok, levesek, rizses ételek főzéséhez is felhasználhatjuk.
40 dkg csiperkegomba
10 dkg parmezán sajt
1 citrom
4 evőkanál olaj
2 zellerszár
12 bazsalikomlevél
őrölt bors
só
Elkészítése:
A parmezán héját levágjuk (ha szükséges), majd sajtszeletelővel vékonyra szeleteljük. A citrom levét kinyomjuk, salátástálban a felét simára keverjük az olajjal, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerszárat és a bazsalikomleveleket apróra vágjuk. A gombát nagyon vékonyan felszeleteljük. Minden hozzávalót a salátástálba öntünk, a maradék citromlével azonnal meglocsoljuk, végül sóval, borssal ízesítjük. Összekeverjük, és rögtön tálaljuk.