Kevert tészta
Hozzávalók:
250 g vaj vagy margarin
200 g cukor
1 tasak vanilincukor
1 csipet só
5 tojás
500 g liszt
1 tasak sütőpor
kb. 50 ml víz
Elkészítése
A szobahőmérsékleten kissé megpuhított vajat vagy margarint keverjük habosra. Adjuk hozzá a vanilincukrot és a cukrot kisebb adagokban. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vizet. A lisztet keverjük el a sütőporral és ehhez adjuk az esetleg belekerülő kakaót, fahéjat vagy más fűszereket is. Alacsonyabb fokozaton, kisebb adagokban keverjük hozzá a tésztához.
Kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsiben süssük.
Gyúrt tészta
Hozzávalók (egy adagnyi mennyiséget jelentenek a leírtak)
100 g liszt
1 tojás
só, víz
Elkészítése
A lisztet a gyúrótábla közepén felhalmozzuk, közepébe fészket készítünk olyat, mint egy vulkán krátere. Ebbe öntjük bele a külön feltört és felvert tojást, sózzuk, majd zárt ujjakkal négy ujjunkat szorosan egymáshoz szorítjuk a fészek közepén levő tojással a lisztet fokozatosan egynemű tömeggé összedolgozzuk, összegyúrjuk addig, amíg sima felületű, gömbölyű masszát kapunk. A cipó tetejét olajjal vékonyan bekenjük, és kb. negyedórát pihentetjük, majd a gyúrótáblát meglisztezzük, és nyújtófával sodró mozdulatokkal a kívánt vastagságúra nyújtjuk. Ha szükséges, a felületét is megszórhatjuk liszttel, hogy ne ragadjon nyújtáskor a tészta. Szikkasztjuk, majd éles késsel a kívánt formára daraboljuk (kocka, metélt, cérnametélt).
Ha nincs gyúrótáblánk, az anyagokat egy tálban is összedolgozhatjuk, de a nyújtásához mindenképpen valami nagyobb sima felület szükséges, amely lehet a konyhaasztal lapja, vagy a munkalap felülete.
Piskóta
Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulás. Ahány tojásból sütöd a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell. Ha már 4-nél több tojásos tésztát sütnél, választhatod a lightosabb változatot. Ilyenkor egy öt tojásos mennyiséghez 4 tojás, 1 kanál víz, 5 kanál cukor és 5 kanál liszt kell. Ez persze fokozható!
Készítés
Válaszd szét a tojásokat. Verd fel a habot, és közben tedd bele a cukrot! Ha ez megvan, öntsd hozzá a sárgájákat. Ha ezt is belekeverted, el is teheted az elektromos habverőt. A liszt következik, amibe keverd el a fél csomag sütőport. Ezt már kanállal vagy kézi habverővel keverd el a többivel.
Sütés
A sütőedényt kend ki vajjal és lisztezd ki, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Az oldalára nem kell!
A piskótát előmelegített sütőben sütjük, kb. 180 fokon. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. Az elején ne nagyon nyitogassuk a sütőt, mert akkor nem lesz igazán szép a tészta!
Folytatásában következik a kelt, az égetett tészta és a rázott tészta…