Gasztro

Sütialapok

A sütik nagy részének alapja a finom tészta. Ez általában nem túl bonyolult, de nem árt némi odafigyelés! Mai összeállításunkban a kevert tészta, a gyúrt tészta és a piskóta sütésérõl olvashatsz!





Kevert tészta

Hozzávalók:

• 250 g vaj vagy margarin
• 200 g cukor
• 1 tasak vanilincukor
• 1 csipet só
• 5 tojás
• 500 g liszt
• 1 tasak sütőpor
• kb. 50 ml víz


Elkészítése

A szobahőmérsékleten kissé megpuhított vajat vagy margarint keverjük habosra. Adjuk hozzá a vanilincukrot és a cukrot kisebb adagokban. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vizet. A lisztet keverjük el a sütőporral és ehhez adjuk az esetleg belekerülő kakaót, fahéjat vagy más fűszereket is. Alacsonyabb fokozaton, kisebb adagokban keverjük hozzá a tésztához.

Kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsiben süssük.






Gyúrt tészta

Hozzávalók (egy adagnyi mennyiséget jelentenek a leírtak)

• 100 g liszt
• 1 tojás
• só, víz


Elkészítése

A lisztet a gyúrótábla közepén felhalmozzuk, közepébe fészket készítünk – olyat, mint egy vulkán krátere. Ebbe öntjük bele a külön feltört és felvert tojást, sózzuk, majd zárt ujjakkal – négy ujjunkat szorosan egymáshoz szorítjuk – a fészek közepén levő tojással a lisztet fokozatosan egynemű tömeggé összedolgozzuk, összegyúrjuk addig, amíg sima felületű, gömbölyű masszát kapunk. A cipó tetejét olajjal vékonyan bekenjük, és kb. negyedórát pihentetjük, majd a gyúrótáblát meglisztezzük, és nyújtófával sodró mozdulatokkal a kívánt vastagságúra nyújtjuk. Ha szükséges, a felületét is megszórhatjuk liszttel, hogy ne ragadjon nyújtáskor a tészta. Szikkasztjuk, majd éles késsel a kívánt formára daraboljuk (kocka, metélt, cérnametélt).
Ha nincs gyúrótáblánk, az anyagokat egy tálban is összedolgozhatjuk, de a nyújtásához mindenképpen valami nagyobb sima felület szükséges, amely lehet a konyhaasztal lapja, vagy a munkalap felülete.



Piskóta



Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulás. Ahány tojásból sütöd a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell. Ha már 4-nél több tojásos tésztát sütnél, választhatod a lightosabb változatot. Ilyenkor egy öt tojásos mennyiséghez 4 tojás, 1 kanál víz, 5 kanál cukor és 5 kanál liszt kell. Ez persze fokozható!


Készítés

Válaszd szét a tojásokat. Verd fel a habot, és közben tedd bele a cukrot! Ha ez megvan, öntsd hozzá a sárgájákat. Ha ezt is belekeverted, el is teheted az elektromos habverőt. A liszt következik, amibe keverd el a fél csomag sütőport. Ezt már kanállal vagy kézi habverővel keverd el a többivel.

Sütés

A sütőedényt kend ki vajjal és lisztezd ki, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Az oldalára nem kell!
A piskótát előmelegített sütőben sütjük, kb. 180 fokon. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. Az elején ne nagyon nyitogassuk a sütőt, mert akkor nem lesz igazán szép a tészta!


Folytatásában következik a kelt, az égetett tészta és a rázott tészta…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top