Sörleves
Hozzávalók
1 liter világos sör
100 g citrom
10 g liszt
300 g kristálycukor
1 db tojássárgája
1 dl tejszín
szegfűszeg, egész fahéj, friss gyömbér
Elkészítése
A citromot vékonyan meghámozzuk, a szegfűszeggel és az egész fahéjjal 1 dl sörbe téve felforraljuk (redukciót készítünk). A tejszínhez hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük, majd a lisztet beleszórva csomómentesre keverjük, kb. 1 dl sörrel felhígítjuk. A maradék sört a kristálycukorral felforraljuk, hozzászűrjük a redukciót, majd fokozatos keverés mellett az előkészített tejszínes, tojássárgás anyaghoz adjuk. Előmelegített csészében tálaljuk, tetejére finomra reszelt, friss gyömbért szórunk.
Banános fánk szezámmagos karamellel
Hozzávalók:
4 banán
1 tojás
10 dkg liszt
3 dkg burgonyakeményítő
olaj
A karamellhez
2 evőkanál szezámmag
35 dkg cukor
Elkészítése:
A tojást 2 dl hideg vízzel, a liszttel és a keményítővel simára keverjük. A karamellhez teflonban megpirítjuk a szezámmagot. A cukorból és 1 dl vízből kevergetve karamellt főzünk, majd belekeverjük a szezámmagot, és levesszük a tűzről. Salátástálba hideg vizet és jégkockákat teszünk, egy tálalótálat olajjal kikenünk. A banánokat meghámozzuk és vastag karikákra vágjuk. A tésztát a banánkarikákba nyomkodjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, és tálalásig melegen tartjuk. A meleg karamellbe mártjuk, majd habszedő kanál segítségével a jeges vízbe merítjük. Lecsöpögtetjük, és az olajjal kikent tálba rakjuk. Azonnal tálaljuk, mert a fánkoknak kívül hidegnek és ropogósnak kell lenniük, belül pedig melegnek és puhának.
Jó tudni
Ázsiai boltokban fekete és fehér szezámmagot is találhatunk. Ízük majdnem teljesen azonos, a kínaiak karamelles édességeik elkészítésénél mégis inkább a fekete színűt kedvelik.