nlc.hu
Gasztro
Jókai bableves és almás szelet

Jókai bableves és almás szelet

"A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük fõni. Addig fõzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az elõzõ este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg fõzõlevében puhára fõzzük..."




Jókai bableves






Hozzávalók:


• füstölt csülök
• 160 g száraz tarkabab
• 100 g sárgarépa
• 100 g gyökér
• 40 g zeller
• 20 g vöröshagyma
• 40 g zsír
• 200 g páros debreceni
• 2,5 dl tejföl
• 2 gerezd fokhagyma
• babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
• 1 csomag petrezselyemzöld


Csipetke:


• 80 g liszt
• 1 db tojás
• só


Elkészítése:

A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.

A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


A csipetke elkészítése:

A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.



Almás szelet







Hozzávalók (16 szelet):

• 40 dkg alma
• 1/2 citrom leve
• 4 tojás
• 3-4 ek. édesítőpor
• 10 dkg finomliszt
• 1 ek. olaj
• 2 dkg étkezési keményítő
• ízlés szerint fahéj
• csipet só
• a tepsihez 1 ek. olaj és 1 ek. zsemlemorzsa


Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük (ez gázsütőben közepes lángnak felel meg). Egy kis tepsit olajjal kikenünk, és a zsemlemorzsával meghintjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony gerezdekre vágjuk. A citromlével meglocsoljuk és félretesszük. A tojássárgákat habosra keverjük az édesítőporral és az őrölt fahéjjal, majd az olajat is belekeverjük. Ezután a keményítőt, a lisztet és a csipet sót lazán beleforgatjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amit ugyancsak beleforgatunk a tojássárgás masszába.


A tésztát belesimítjuk a kikent tepsibe. Az almaszeleteket szép sorjában egymás mellé helyezzük a tetejére. Kb. 15-20 percig sütjük közepes lángon, ezután tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. A süteményt még forrón 16 szeletre vágjuk.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top