Alma hússalátával töltve
Hozzávalók
1 db citrom
100 g burgonya
100 g konzerv uborka
200 g sertés párizsi
1 db tojás
3 dl olaj
0,5 dl tejszín
só, őrölt bors, mustár
Elkészítése
A tojást szétválasztjuk. A sárgájához kevés mustárt és citromlevet adva állandó erőteljes keverés mellett először cseppenként, majd folyamatosan csurgatva hozzáadjuk az olajat (majonéz készítése). Az elkészült mártást hűtőszekrénybe tesszük. A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk az uborkával és a párizsival együtt.
Az almát megmossuk, tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk. A kivájt gyümölcsöt is a burgonyához hasonlóan felvágjuk, és hozzáadjuk. A kivájt almát és a kalapot citromlével ízesített vízben megabáljuk, a vízbe téve újraforrásig hagyjuk benne, majd kivéve lecsurgatjuk és kihűtjük. Az elkészített majonéz felét a tejszínnel annyira felhígítjuk, hogy a feldarabolt anyagokat összefogja, ne folyjon szét. Az összekevert alapanyagokat sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, hűtőszekrénybe tesszük kb. fél óráig, majd megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, és a kivájt almákba töltjük, végül a levágott szeleteket visszahelyezzük a betöltött almákra.
Amennyiben megmarad a salátából, a tál aljára helyezzük, rátesszük a megtöltött almákat és az éppen otthon lévő zöldséggel vagy gyümölccsel díszítjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. A megmaradt majonézt a maradék tejszínnel tartárrá alakítjuk, és az alma mellé külön tálaljuk.
Kókusz varázs
1 db banán
1 evőkanál méz
2 dl natúr joghurt
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg kókuszreszelék
2 cl kókusztej
Elkészítése
Első lépésként a kókusztejet kell elkészítenünk a következőképpen:
30 dkg kókuszreszelék
5 dl tej
A tejet langyosítsuk meg (maximum 40-50 Celsius-fok) és a kókuszreszeléket keverjük hozzá. 30 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten, majd szűrjük le a tejet és a kókuszreszelékből préseljük ki a maradék tejet.
A banánt, a mézet, a joghurtot és a vaníliás cukrot turmixgépben keverjük össze. Töltsük hozzá az előzőleg elkészített kókusztejet és a kókuszreszeléket, majd ismét keverjük meg. Jéghidegen szervírozzuk. Egy cikk ananásszal díszítsük.