Tejszínes cukkini leves
Hozzávalók
50 g vöröshagyma
30 g vaj
2 db tojássárgája
1 dl tejszín
2 db tyúkhúsleves kocka
1 csomó kapor
1 csomó petrezselyemzöld
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, tárkony
Elkészítése
A fiatal cukkinit megmossuk, de ne hámozzuk meg, a kétharmad részét vékony karikákra szeleteljük, a megmaradt részt apró kockára, a vöröshagymát, a kaprot, petrezselyemzöldet és a tárkonyt finomra vágjuk. A húsleveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. A vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk, beletesszük a karikára vágott cukkinit, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és puhára főzzük, kb. tizenöt percig. Turmixgéppel egyneműsítjük a levest, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat, és pár percig együtt főzzük. Közben a kaprot, a petrezselymet és a tárkonyt elkeverjük a tojássárgájával és a tejszínnel, majd a tűzről levett levesből néhány kanállal simára keverjük és állandó keverés mellett a forró leveshez öntjük. Felforralni már nem szabad. Ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Toszkán csirke
Hozzávalók:
200 g szárított gomba
250 ml forró tyúkhúsleves
1,5 kg csirkehús
50 g vaj
2 ek olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 gerezd szétnyomott fokhagyma
150 g felszeletelt gomba
oregano
425 g-os darabolt paradicsomkonzerv
425 g paradicsompüré
Elkészítése:
1. Tegyük a szárított gombát egy tűzálló tálba, öntsük rá a forró vizet, és hagyjuk állni 30 percig. Utána csavarjuk ki a gombát, tegyük félre a levét, daraboljuk fel a gombát.
2. Daraboljuk fel a csirkét.
3. Forrósítsuk fel a vajat és az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a húst, és kissé pirítsuk meg. Tegyük hozzá a hagymát, fokhagymát, és pároljuk addig, amíg a hagyma meg nem puhul.
4. Adjuk hozzá a levest és a gomba levét, a gombát, a paradicsomokat, és fedő nélkül, néha megkeverve, kb. 30 percig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul.