Csülöktekercs
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt hátsó csülök
150 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
150 g torma
1 dl tejszín vagy 80 g tejszínhab
3 db kemény tojás
2 db zöldpaprika
2 csomag zöldhagyma
egész bors, babérlevél
Elkészítése:
A csülköt többször megmossuk, majd annyi hideg vízben, hogy ellepje, fedővel lefedve feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük az alaposan megmosott tojásokat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és az egész borssal, a babérlevéllel együtt a főzőlébe tesszük. Amíg a csülök fő, a tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és a felvert tejszínhabba keverjük. Ha a csülök megfőtt, saját levében majdnem kihűtjük, a főzőléből kivéve lecsepegtetjük, bőrét egyik oldalán bevágva kicsontozzuk. A csülökhúst a zsíros résztől elválasztjuk (a zsíros rész a bőrön marad). A húst apró kockára vágjuk. A csülök zsíros bőrét fóliára fektetjük, beletesszük az apróra vágott húst, szorosan feltekerjük, és hűtőszekrényben kihűtjük.
Tálalás előtt a tojásokat megtisztítjuk (ne felejtsük el hideg vízben lehűteni, hogy a héja könnyen elváljon), cikkekre vagy karikára vágjuk, a zöldpaprikát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és beletöltjük a tormakrémet. A tekercset a hűtőszekrényből kivéve vékony szeletekre vágjuk, lehetőleg fatálra rendezzük, körérakjuk a tojást, az újhagymát és a tormakrémmel megtöltött zöldpaprikát.
Ananászos-rizses fánk
Hozzávalók:
5 dkg ananász levével együtt (konzerv)
2 dkg mazsola
10 dkg rizs
csipetnyi só
3,5 dl tej
4-4 dkg cukor és liszt
1 ek. vaj
2 tojássárgája
a tetejére porcukor
a sütéshez olaj
Elkészítése:
Az ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A levébe beáztatjuk a mazsolát. A rizst sós vízben 5 percig főzzük, majd mély lábasba szedjük, és a tejjel 20 percig kislángon főzzük, közben gyakran megkeverjük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabokat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanályni adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk.
|