Pórékrémleves márványsajttal
Hozzávalók
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej hagyma
1 szál póréhagyma
1 evőkanál liszt
8 dl zöldség- vagy húsleves (leveskockából)
3 evőkanál száraz fehér bor
5 dkg márványsajt
1,5 dl tej (2,8 %-os)
só, bors
Elkészítése
Melegítsük fel egy teflonedényben az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a karikákra vágott pórét, fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul. Majd szórjuk bele a lisztet, 1 percig kevergetjük, majd vegyük le a tűzről, fokozatosan engedjük fel a levessel és a borral, fűszerezzük. Kis lángra téve forraljuk 2-3 percig.
Öntsük az egészet a mixerbe, pürésítsük, utána öntsük vissza az edénybe, és adjuk hozzá a sajtot és a tejet. Folytonos keveréssel lassú tűzön felmelegítjük, míg fel nem olvad. Fűszerezzük.
Diós sütemény
Hozzávalók:
A tésztához
250 g vaj
250 g kristálycukor
5 db tojás
250 g liszt
1/2 csomó sütőpor
1 db citrom reszelt héja
2 cl rum
150 g darált dió
30 g zsemlemorzsa
50 g kristálycukor a hab felveréséhez
A mázhoz
200 g porcukor
1 db citrom leve
80 g felezett dióbél
Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.