Hozzávalók fél liter dzsemhez:
25 dkg erős illatú vörös vagy rózsaszín szirom
3 dl víz
25 dkg befőzési cukor
1 citrom leve
1 evőkanál rózsavíz
A szirmok keserű, fehér, elvékonyodó alsó részét távolítsuk el. Egy nagy lábosban forraljuk fel a vizet, tegyük bele a szirmokat. Lassú tűzön 2-3 percig főzzük, hogy a szirmok felpuhuljanak. Adjuk hozzá a befőzési cukrot és a citromlevet, kevergetve főzzük, hogy elolvadjon a cukor, majd forraljuk 6-8 percig. Öntsük hozzá a rózsavizet, s még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Zárjuk le, és állítsuk negyedórára a tetejükre, majd fordítsuk talpukra az üvegeket.
Százszorszép és jégkocka
A jégkockába fagyasztott virág szó szerint szépen hűsíti a nyári italokat. Mossuk meg alaposan a szárukról levágott virágfejeket, egyenként tegyük a vízzel felöntött jégkockarekeszekbe, és fagyasszuk meg. Vendégeink biztosan nem fogják véka alá rejteni ámulatukat az így felszolgált hűsítők láttán…