Avokádó krémleves
Hozzávalók
2 db érett avokádó
1 dl száraz fehérbor
60 g vaj
1 csomó kapor
20 g liszt
50 g vöröshagyma
80 g füstölt sonka vagy gépsonka
2 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az avokádót megtisztítjuk, a húsát felszeleteljük. A vöröshagymát és a sonkát finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát és megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a szeletelt avokádót, sózzuk, borsozzuk és együtt majdnem puhára pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel vagy húslevessel, és lassú forralással puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük. A tejszínt a liszttel csomómentesre keverjük, és a lángra visszatett levesünket besűrítjük. Tálaláskor a csésze aljára tesszük a sonkát, rámerjük a forró levest, és kaporral díszítjük.
Mennyei krumpli
Hozzávalók:
4-5 burgonya
1 főzőtejszín
só
3 gerezd fokhagyma
szerecsendió
kevés olívaolaj
Elkészítése:
Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz.
Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!