Őszibarack krémleves
Hozzávalók
300 g őszibarack (lehet konzerv vagy mélyhűtött)
20 g cukor
2 db tojássárgája
3 cl borpárlat
1 dl tejszín
egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg
Elkészítése:
A fűszerekből kivonatot főzünk, leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarackot felszeleteljük, és fél liter vízzel, a cukorral és a kivonattal lassú forralás mellett húsz percig főzzük, kihűtjük. A gyümölcsöt a léből kiszedve turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a brandyt, a tejszínt pépesítjük, és végül annyi főzőlevet, hogy krémszerű állományú ételt kapjunk. Hűtőszekrénybe téve kihűtjük. Felszolgálás előtt csészébe öntjük, tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszíthetjük.
Fenti módon bármilyen gyümölcsből készíthetünk krémlevest.
Gombás tésztasaláta
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
1 citrom (leve)
8 bazsalikomlevél
12,5 dkg dió
6 dkg rokfort sajt
20 dkg csavart tészta
25 dkg sampinyon gomba
1 alma
1 evőkanál Gyros fűszerkeverék
6 evőkanál olaj
só
Elkészítése:
A citrom levét kinyomjuk, a bazsalikomot apróra vágjuk. A diót teflonban megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk kihűlni. A rokfortot felkockázzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és kihűtjük. Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, húsát felkockázzuk. Salátástálban a tésztát összekeverjük az olajjal, a citromlével, a zúzott fokhagymával és a Gyros fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a sajtot, a diót, a felszeletelt gombát és az almakockákat. Bazsalikommal megszórjuk. Variáció
Rokfort helyett márványsajtot is használhatunk.