Gasztro

Csõben sült sajtos póréhagyma és borsütemény

A "csõben sült" ételeket külön ajánljuk azoknak, akik úgy szeretnek fõzni, hogy mindent bedobálnak egy tepsibe, sütõbe zárják, és evésig eszükbe sem jut!



Csőben sült sajtos póréhagyma






Hozzávalók:

• 1 kg póréhagyma (fehér része)
• 3 dkg vaj
• 2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál kukoricakeményítő
• 25 dkg reszelt sajt
• 1 szelet főtt sonka
• őrölt szerecsendió
• őrölt bors
• só


Elkészítése:

A póréhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a vajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, a húslevessel meglocsoljuk, majd még 20-25 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész, lecsöpögtetjük. A tejszínt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítve felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, és kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és a sajt negyedét belekeverjük. A sonkát felkockázzuk.


Mély tepsit kivajazunk, beleszórjuk a póréhagymát és a sonkakockákat, ráöntjük a szószt, és a maradék sajttal megszórjuk. Forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk


Variáció:

12 előfőzött cannelloniba (hosszúkás olasz tészta), 12 darabka pórét teszünk. Nagyon híg szószt készítünk úgy, hogy a póréhagyma főzővizéből is keverünk bele, ezzel meglocsoljuk a pórékat, majd a recept szerint megsütjük.



Borsütemény






A Borsütemény elkészítése


28 deka törött cukrot 4 egész tojással 1 óráig kavarunk. 14 deka hámozatlan darált mandulát, 7 deka vagdalt citronádot, 7 deka cukrozott narancshéjat, fél citromhéjat, 1 kanálka fahéjat, 10 szegfűszeget lassanként beleadunk. Utoljára 18 deka lisztet teszünk hozzá. Mindezekután viasszal bekent lemezen megsütjük, és kihűlés után fölszeleteljük. Igen sokáig eláll. Jó étvágyat kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top