Kagylókrémleves
Hozzávalók:
2 póréhagyma
1 nagy burgonya
5 dkg vaj
1,5 dl száraz fehérbor
2 doboz kagylókonzerv
1/2 citrom leve
1 dl tejszín
2 tojássárgája
só, 1 csipetnyi bors
Elkészítése:
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikákra, a bugonyát pedig kis kockákra vágom.
A pórét olvasztott vajon 10 percig pirítom, hozzáadom a burgonyát, fél liter vizet, a bort és a kagyló leszűrt levét. Az egészet fél óráig főzöm.
Ha megfőtt, átpasszírozom, hozzáadom a citromlevet, majd a tejszínnel összekevert tojássárgáját, és megsózom, megborsozom. Beleteszem a kagylókat, felmelegítem (=forralni már nem szabad!) és tálalom. Vajban pirított kenyérkockákkal kínálom.
Ananászos palacsintatorta
Hozzávalók (6 személyre):
10 dkg liszt
7,5 dkg cukor
csipetnyi só
6 tojás
7,5 dkg vaj
1,5 dl tej
2 evőkanál vaníliáscukor
a szószhoz:
1 ananászkonzerv (darabolt)
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom
a tetejére:
ananászkockák
mentalevél
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot, és a citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.
Jó tanács
Csak közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el az ananászos szószt!