Az idén mint eddig is minden évben a királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhetnek. További feltétel, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek.
A magas szintű szakmai verseny védnöke a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és a tavalyi évhez hasonlóan 2004-ben is kiosztásra kerül a Királyi Borász cím.
Augusztus 5-én a megye településeinek polgármesterei találkoznak, és ezzel kezdetét vesz a 3 napos rendezvénysorozat.
Augusztus 7-én 10 órakor kezdődik a XII. Királyi Szakácsverseny. A falu az idők során felépített egy kemence-skanzent, amely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek. A középkor csábító ízei mellett különböző programok mutatják be, idézik fel hazánk középkori kultúráját. Felelevenítjük a középkori piacot a kézműves vásárral, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodnak. Programjaink nemcsak a színpadokon zajlanak, hanem a település minden pontján, a borudvaron és a népi udvarokon egyaránt.
Somogyi falvak beköltözve egy-egy lakóház udvarába, bemutatják településük kultúráját, táncait, kézműveseit miközben a vendég végigkóstolhatja Somogy régi népi ételeit. Évek óta a dél-dunántúli régióból Baranyából, Tolnából és Zala megyéből, az ország több tájáról, valamint a határon túlról is várunk településeket.
A királyi szakácsok versenyének eredményhirdetésére 17 órakor kerül sor.