Hozzávalók:
1 liter tej
12,5 dkg mandula (őrölt)
4 evőkanál cukor
8 mandulás keksz
2 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A tejet mély lábasban felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a mandulát, a cukrot és 4 kekszet. Addig keverjük, amíg minden feloldódik, és sima folyadékot kapunk. Kislángon 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Fahéjjal megszórjuk, és desszertestálkákba töltjük. Minden tálkába 1-1 kekszet is teszünk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Jó tudni
A mandulát gyakran helyettesítik a szilva és a sárgabarack szárított magjával. (Ebből főként kivonatot (eszenciát) készítenek, melyet a cukrászipar használ.) A lehéjazott mandulát grillen megpiríthatjuk, forgácsokat vághatunk belőle vagy megdarálhatjuk.