Hozzávalók:
10 dkg só, 1-1 kiskanálnyi szegfűbors
egész fekete bors, koriander
mustármag, 2 babérlevél
2,5 dl víz
2 evőkanál fehérborecet
0,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl olaj
2 citrom
Elkészítése:
1.
Ehhez a hideg előételként kínálható fogáshoz lehetőleg friss, élő halat kell venni. Mindegyiket lepikkelyezzük, fejüket levágjuk, a belsőséget eltávolítjuk belőlük.
2.
Az így előkészített kárászokat hideg vízben alaposan kimossuk, megsózzuk, majd a szegfű- és fekete bors, a koriander és a mustármag keverékével megszórjuk. Egy éjszakán át hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután anélkül, hogy a sót és a fűszereket leöblítenénk róla a halakat egy széles lábasba egymás mellé fektetjük.
A babérleveleket közéjük tűzzük.
3.
A vízzel, az ecettel, a fehérborral és az olajjal meglocsoljuk Egészen kis lángon, lefedve 3 órán át főzzük. Ezalatt a szálkák is ehetőre puhulnak. A páclében hagyjuk kihűlni, majd szűrőlapáttal egyenként tányérra emeljük és citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Külön kínálunk hozzá citromot, hogy mindenki kedvére csöpögtethessen rá. Hűvös helyen több napig eláll.
Italkínálatunk: száraz fehérbor
30 perc + pácolás, főzés, 4 főre, 936 kcal, nem könnyű