Király-puncs
Ehhez egy üveg bordeaux-it veszünk és ugyanannyi rajnait, fél üveg arrakot, marasquinót, 1 kiló 260 gramm czukrot, 4 narancsot, ugyanannyi czitromot, egy ananászt, melynek héját czukorral dörzsöljük, levét kifacsarjuk, valamint a czitrom és narancsot, a czukrot darabokba vágva, 8/10 liter vízzel leöntjük, és ha elolvadt, a többit. Összekeverjük, üvegbe töltjük, jégbe ássuk, és hidegen föladjuk.
Cardinál
Két üveg rajnai bort, 560 gramm czukrot, 5 narancsot, és egy üveg champagneit veszünk hozzá. 2 narancs héját levágjuk, törött czukorral, a borral jégre állítjuk. Azután átszűrjük, a jégbe hűtött champagneit közé öntjük és föladjuk. Lehet hozzá ananász-szörpöt is adni, amidőn aztán fölséges.
Sillebub
Két üveg finom bort 1 1/10 liter jó forralatlan édes tejsűrűvel összekeverünk, 560 gramm czukorral, czitroméjjal jégbe ássuk. Egy óra múlva habosra verjük s föladjuk.
A receptek eredetije: Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv. Bp., 1881. található.