Gasztro

Mi is az a saláta?

A saláta az a finom, zöld színû (néha persze piros), leveles kis gombóc, ami harsányan, ropogósan gondoskodik rólunk.





Tényleg gondoskodik, hiszen kiemelkedően magas, és a felszívódáshoz ideális arányú magnézium- és kalciumtartalma. Sok B-vitamint tartalmaz, és káliumszintje is magas. Így még a stressz tünetei ellen is jó, nem beszélve arról, hogy szinte a legelső zöldség, amivel tavasszal találkozunk. Csak egy dologra kell figyelni: ne vegyünk túl korán salátát, mert a melegházi példányok sokszor túl nitrátosak, és így károsak az egészségre.


Fajták:





Fejessaláta


Zöld leveles fejeket alkot, bár néhány alfajának színes levélszéle van. Nagy, lágy ízű levelei vannak, a közepe a legfinomabb. Ez az, amit talán a leggyakrabban eszünk. Hűtőben ne tároljuk sokáig, mert megfonnyad. Az öntetet ne öntsük rá előre, mert azt sem szereti!

Jégsaláta

Tiszta, igazi saláta-ízű példányok, nagy, kerek, tömör fejjel. A levelei kicsit hasonlítanak a
káposztáéra. Világoszöld színű, és sokkal jobban eltartható, mint a hagyományos fejessaláta.





Endívia

A fejes salátánál sokkal nagyobb, levelei sokkal keményebbek, sokkal tartósabbak, fejesen hűtve sokáig eláll. Az íze jellegzetesen kesernyés, aki ezt nem szereti, kerülje!

Radicchio





Könnyen felismerhető lilás színéről ez a szintén kissé kesernyés finomság. Olaszországban szinte nemzeti salátának számít, de már máshol is terjedni kezdett. Ha megtisztítva zacskóba tesszük, hűtőben egy hétig is eláll. Finom magában, olívaolajjal és sóval, vagy különféle saláták alapjának is.





Rucola


Sötétzöld, kis levelű fajta, ami inkább csak funkcióját tekintve saláta. Nagyon jellegzetes az íze, így főtt ételek ízesítésére is használják.

Lollo és lollo rosso

Szabdalt, kemény levelű salátafajta. Sosem keserű. Kétféle színben létezik, zöld és piros változatban kapható. Ha keverjük, a látvány sem lesz utolsó a színen kívül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top