Hozzávalók:
• 1 csésze búzadara
• 3 és ½ ek. kukoricaliszt
• 3 csésze porcukor
• ¼ tk. só
• 6 tojás
• 1 vaníliarúd
• 1 ek. vaj
• réteslap
• ¾ csésze olvasztott vaj
• 1 csésze víz
• 1 citrom vagy narancs héja lereszelve
• konyak, ízlés szerint
Elkészítése:
Tegyük fel a tejet melegedni, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Közben keverjük össze a búzadarát, a kukoricalisztet, 1 csésze cukrot és a sót, és adjuk a forró tejhez. Folyamatosan keverjük, ha lehet, fakanállal. Lassan főzzük, amíg a keverék sűrűsödni kezd, és a forrásponthoz ér, ekkor vegyük le a tűzről. A tojásokat verjük fel. Közben adjunk hozzá ½ csésze cukrot, és verjük addig, amíg kemény nem lesz, majd tegyük hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a tojást a tejes „pudinghoz”. Hagyjuk az edényben kihűlni.
Vajazzunk ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, és takarjuk be az alját rétestésztával. Vajazzuk meg a tetejüket is. Tegyük a tetejére a krémet, és a tetejét is takarjuk le rétestésztával. A tetejére is tegyünk vajat. Egy éles kés hegyével jelöljük be a tetejére a leendő szeleteket (az ehhez illő forma a kis négyzet), de ne vágjunk bele a krémbe.
Közepesen meleg sütőben süssük 40-45 percig, amíg szép aranyszínű lesz a teteje, és ropogós a tésztája. Ekkorra a krém is megszilárdul. Közben főzzük fel a megmaradt másfél csésze cukrot a vízzel és a citrom- vagy narancshéjjal kb. 5 perc alatt. Ha szeretjük, hozzáadhatjuk a konyakot.
Vegyük ki, és szeleteljük fel a süteményt egy tálon. Locsoljuk a szirupot a tetejére, különösen a szélekre. Hűtsük ki fogyasztás előtt.