Szilva
A háztartásban többféleképpen is felhasználhatjuk – a friss szilvát fogyaszthatjuk nyersen, de feldobhatjuk vele a gyümölcslevest is. Elsőrangú lekvárt, dzsemet készíthetünk belőle a téli hónapokra, és befőttnek sem utolsó.
Húsok mellé köretként is fenséges persze csak befőtt formájában.
Ha tehetjük, aszaljunk belőle bőségesen válasszunk érett, magvaváló (besztercei) fajtát. Édesség helyett is megteszi, vagy változatosabbá tehetjük vele téli ételeinket.
A szilvaszem akkor is kiváló, ha a szilva már állott, s friss gyümölcsként nem szervírozható. Gyors és ízletes desszertet készíthetünk,
Zöld ringló
A rendkívül édes, puha, bő levű gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen vagy kompótként, de lekvárnak is tökéletes.
Az ősz igazi slágere talán önmagában fogyasztva a legfinomabb, de mediterrán jellegű salátákban is ott a helye. Díszíthetünk vele pudingot, süteményt.
Főzhetünk belőle szőlőlevest is – tejszínhabbal igen finom.
A kúraszerű fogyasztás általában a gyümölcs levére szorítkozik igyunk meg naponta egy-két pohár kicentrifugázott szőlőlevet. Ha van lehetőség, válasszunk sötét színű fajtát.
Ne feledkezzünk meg persze a must és a mazsola fogyasztásáról sem.
Alma
Kétségkívül az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának és széleskörű felhasználhatóságának köszönhet.
Aszaláshoz válasszunk ízletes, de kevésbé lédús fajtát. Az aszalt alma nemcsak önmagában fogyasztva remek csemege, hanem üdítő gyümölcsteák kiváló alapanyaga is.
Melyiket mire?
Golden: levesbe, szószokhoz, édességekhez, fagyasztásra
Jonatán: almalé, befőtt, sültek mellé, gyümölcssalátához
Elstar: sült alma, almaszósz
Gála: friss fogyasztásra
Birsalma
Íze egyszerre édeskés és fanyar, pompás illata van. Nagy pektintartalma miatt kocsonyásít, birsalmasajthoz ideális alapanyag. Almával keverve nagyszerű kompótot, gyümölcslevest főzhetünk belőle.
A zamatos körtét elsősorban nyersen fogyaszthatjuk, de pazar kompótot, befőttet is kreálhatunk belőle. Befőzéskor dobjunk néhány szem szegfűszeget az üvegbe – nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.
Keverhetjük még gyümölcssalátába is, vagy készíthetünk frissen préselt ivólevet.
Dió
Asztali gyümölcsként, frissen hámozva fogyasztható, de pörkölve is nagyon finom.
Felhasználása sokrétű: tészták, sütemények, sültek készítésénél töltelékként, rátétként használhatjuk. Gondoljunk már jó előre a karácsonyi bejglire és spájzoljunk el belőle egy nagy adagot.
Salátákhoz is jó kiegészítő, mert kiválóan harmonizál az alapanyagok ízével.