A török konyha harmonikus
A török konyha egyik fő jellegzetessége a joghurt széleskörű használata: önálló köretként is megállja helyét, de salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat is előszeretettel ízesítenek vele. A joghurtot általában otthon készítik természetes erjesztéssel.
Joghurtos sárgarépa – Havuc kizartmasi
Hozzávalók:
5 dl joghurt
60 dkg sárgarépa
1 kk koriandermag
1 marék korianderlevél
4 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Vágd vékony szeletekre a megtisztított sárgarépát, majd dobd bele a felforrósított olajba. Állandó kevergetés mellett süsd lassú tűzön kb. 15 percig. Sózz, borsozz, hintsd meg koriandermaggal, és tartsd melegen.
Egy füst alatt melegítsd fel a joghurtot, löttyentsd a sárgarépára, végül díszítsd korianderlevelekkel.
Az orosz konyha
Akárcsak az angolok, az oroszok is bőségesen táplálkoznak reggelire: gyakran kerülnek az asztalra húsfélék, virsli, halak, tojás, ezt követi a tea, a tej vagy valamilyen tejtermék.
Reggeli előtt bevett szokás egy deci vodka elfogyasztása.
Orosz hússaláta
Hozzávalók:
fél kg főtt sertéshús
3-4 burgonya
2 csemegeuborka
1 fej saláta
1 dl majonéz
ecet, só
Elkészítése:
Tegyük egy tálba az apró kockákra vagdalt húst, illetve a főtt (de lehűtött) krumplit, a vékonyra szeletelt uborkát, majd keverjük el majonézzel, sóval, ecettel. Salátalevéllel díszítsük.