Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
10 ek. zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
2 ek. őrölt kömény
5 dl tyúkhúsleves (kockából)
1 dl száraz fehérbor
a mártáshoz:
2 tojás
4 ek. citromlé
őrölt bors
só
petrezselyem a díszítéshez
Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, összekeverjük a darált húsokkal, a zsemlemorzsával, a zúzott fokhagymával. Köménnyel, sóval, borssal ízesítjük, és 16 kis golyót formázunk belőle. A húsleveshez öntjük a bort, és felforraljuk. Beledobjuk a golyókat, lefedjük, és kislángon főzzük 30 percig.
Szűrőkanállal kiszedjük, és melegen tartjuk.
A levest átszűrjük, visszaöntjük a fazékba, a mártáshoz újra felforraljuk, majd takarékra állítjuk. Felverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, fokozatosan belecsorgatjuk a citromlevet, amíg fehéres massza lesz belőle. Állandóan kevergetve beleöntünk egy merőkanál levest, ha jól elkevertük, egy újabb merőkanálnyit, majd az egészet a fazékban lévő leveshez adjuk, és kislángon néhány perc alatt beforraljuk.
Ha elérte a mártás sűrűségét, levesszük a tűzről, és a tálra rendezett gombócokra csurgatjuk. Petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk.