Gasztro

Kávé – a bab és az ital

Ha a kávéra gondolunk, legtöbbször a csészében gõzölgõ ital esetleg az õrölt, aromás kávé jut eszünkbe. De ki gondol a kávécserjére és annak szülõhazájára?





Mindennapjaink illatos kedvence Afrikából származik, ahol már az őslakosok is felfedezték és alkalmazták élénkítő hatását. Mára persze inkább Dél-Amerikára gondolunk, ha nagy kávétermesztőket keresünk!

A kávébab, hiszen babhoz hasonlatos csonthéjas termésről van szó, egy cserje vagy fa termése. A kb. hatvan alfaj képviselői lehetnek három és húsz méter magasak is, nagy tehát a különbség az egyes fajták között. Hozzánk mindenesetre két változat babjai jutnak el.

A Coffea Arabica névre hallgató fajta adja a jobb minőségű kávébabot, de ennek gondozása is nagyobb figyelmet igényel. Termése külsőleg is különbözik a másik fajtától, a szemek oválisak és a kékestől a sárgásig változhat színük. A Coffea Arabica termése erőteljesebb ízű. A fajta egyébként Etiópia területéről származik.

A másik fajtát, a Coffea Robustát a mai Kongóban fedezték fel. A kerek babszemek ellenállóbb növény termései, de ízük nem olyan intenzív és finom.





Ami közös mindkét fajtában, hogy csak meleg, páradús környezetben érzi jól magát, így csak trópusi területeken termesztik.

A kávécserje termését fogyasztás előtt még gondosan meg is kell pörkölni, hogy az igazi, általunk is ismert aroma kerüljön az italba.

Ha pedig igazán finom kávét innál, válaszd mindig a legjobb minőséget, és frissen őröld az aktuális adaghoz valót. A kávé ráadásul hűtőben tovább megőrzi aromáját. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy légmentesen zárt dobozban a helye? A nyitott zacskóban tartott kávé ízétől és illatától is hamar megszabadul!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top