Gasztro

Kávé és kávé

Kávét mindenki iszik. De nem mindenki ugyanúgy. A kávézáshoz kapcsolódó szokások már hozzátartoznak az egyes országok kultúrájához, mint ahogy az is, õk hogyan készítik el az italt.







Macchiato, miniatűr csészében
Van ugye a francia. A franciák hatalmas, nálunk müzlievéshez használatos tálból fogyasztják a reggeli ébresztő italt. Természetesen nem magában, hanem finom péksüteménnyel. Jól tudják: a mennyiség igenis számít, ha élvezni akarod az életet. Ráadásul kímélik gyomrukat is, hiszen a hatalmas edény fele tej!

Ha Dél felé indulunk, máris láthatjuk, hogy a spanyolok és a portugálok sokkal kevesebb időt szentelnek a finom főzetnek. Ők a méretre sem fektetnek hangsúlyt, inkább kicsiben utaznak. A miniatűr csészébe olyan erős kávét töltenek, hogy megáll benne a kanál. Tejet, tejszínt kérni nem illik, hiszen az igazán kemény emberek így is bírják! Előnye, hogy a gyors kávétól felfrissülve már indulhatsz is tovább. Ráadásul a koncentrált íz miatt általában sokkal jobb a kávé minősége.

Az olaszok már engednek kissé a szigorból. A sima espresso minőségéért életük-haláluk árán kiállnak, de hajlandóak arra is, hogy megbolondítsák némi tejjel. Persze nem csak úgy, belelöttyintve, hanem kemény tejhab formájában. Így készül az igencsak népszerű cappuccino. Ezeket a variációkat akár már átmenetként is elkönyvelhetjük a keleti tájak felé, hiszen míg az espressot gyorsan fel lehet hajtani, egy cappuccino mellé már le kell ülni.







Így készül Bécsben
Görögország a kényelmes kávé igazi paradicsoma. Itt igazi illetlenségnek számít, ha valaki gyorsan issza meg a zamatos italt. Ráadásul mindenféle ízlés megtalálja a neki valót. A Törökországban török, Görögországban görög kávénak nevezett ital elkészítése csak egyszerűnek tűnik, de valójában nagy odafigyelést igényel. Az eredmény egy kis csészényi kávé, aminek alján bársonyos kávézacc lapul. Ha erre nem vágysz, vagy csak túl meleg van, válaszd a frappét, melynek igazi változata neszkávé, víz és ízlés szerint tej és cukor hozzáadásával készült ital hosszú pohárban. Külön extraként jó bele a vaníliafagyi. És a fő a sok idő – egy kávét akár két órán keresztül is ihatsz, miközben jókat beszélgetsz.







Cappuccino, olasz módra

Az amerikai kávé szintén nem a kis méretről híres, ehhez mérten viszont az „anyag” is kevesebb benne. Sokkal hígabb, a főzési módszer is más. Nem is csoda, hogy bögréből, tisztán is fogyasztható. Ehhez hasonlít a német kávé is. Közös vonásuk, hogy míg a sűrűbb, erőteljesebb kávéfajták készítéséhez átgőzölik a kávét, a hígabbakhoz elég, ha a forró víz átfolyik rajta, és kioldja hatóanyagait. Nem kis különbség! E két nemzet valószínűleg inkább a mennyiségre megy!

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnál le a nemzetek kávéivási szokásaiból, nem árt magadba nézni. Te hogy iszod a kávét? És mennyi ideig?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top