Ilyenkor nincs más lehetőség, mint hogy koffeinmentes, vagy legalább csökkentett koffeintartalmú változatot válasszunk. A koffeinmentes kávé hivatalosan csak 0,08% koffeint tartalmazhat, a csökkentett koffeintartalmú pedig 0,8%-ot. Ez pedig máris nagy előrelépés.
Hogyan lesz a koffeines kávéból koffeinmentes?
Még a nagyon fontos pörkölés előtt elvégzik a kávészemeken ezt a kényes műveletet. A vízbe áztatott kávébabban lévő koffeint egy oldószer segítségével lekötik, így pedig már könnyű kivonni a szemekből. Ezután a szemeket újra gondosan kiszárítják, és pörkölik. Természetesen gondosan vizsgálják is, nehogy az oldószer maradványai benne maradjanak, no meg az is fontos, hogy a határértékénél több koffein ne lehessen benne.
A kávé íze, aromája nem változik nagyban a koffein eltávolítása során, bár vannak szakemberek, akik szerint ennél a változatnál más keverési arányokat kell alkalmazni.
Mindenesetre a kávékedvelők nagy részének ugyanazt az élményt nyújtja a koffeinmentes kávé, azzal a különbséggel, hogy ebből aztán lehet sokat inni. Büntetlenül.